Chersonissos

Reisverzekering

Reisverzekering

Bij het boeken van je vakantie moet je niet vergeten ook een goede reisverzekering af te sluiten. Denk niet ‘dat heb ik toch niet nodig’, want een ongelukje zit in een klein hoekje en dan kan je vakantie onverwacht duur uitvallen. Ook een annuleringsverzekering moet niet vergeten worden. Als je onverhoopt je been breekt of er overlijdt iemand in de familie en je kan niet op vakantie, dan is het wel zo fijn dat je een groot deel van je al betaalde reisgeld terugkrijgt.

Check voordat je een verzekering afsluit eerst welke verzekeringen je al hebt lopen en wat daarin gedekt is. Jongeren zijn vaak meeverzekerd bij hun ouders onder een gezinspolis. Misschien zit daar wel een doorlopende reisverzekering bij. Kijk ook de polis van je zorgverzekering na, vaak zit daar al een onderdeel in dat medische kosten in het buitenland dekt. Dubbel verzekeren (van onderdelen) is natuurlijk zonde van je geld.

Vaak biedt een reisbureau of online boekingssite al de mogelijkheid om een verzekering bij je reis af te sluiten. Maar vergelijk deze eerst eens op een van de vele vergelijkingssite of je daarmee wel het goedkoopst uit bent. Want sluit je de reisverzekering af bij de maatschappij waar ook al je zorgverzekering of andere verzekeringen lopen, dan kan je vaak pakketkorting krijgen. Ook de ANWB biedt korting als het gezin een lidmaatschap heeft.

Ga dan na wat voor bezittingen je meeneemt op je vakantie en of de gedekte bedragen genoeg zijn voor je bagage in geval van diefstal of verlies. Neem je bijvoorbeeld dure fotoapparatuur, merkkleding of muziekapparaten mee, dan kan het handig zijn deze bedragen te verhogen.

En ben je van plan op vakantie veel watersport (of indien van toepassing wintersport) te beoefenen of te gaan duiken, dan moet je vaak extra modules afsluiten. Gevaarlijke sporten betekenen immers een hoger risico op ongelukken. Er zal maar wat met je gebeuren terwijl jij een duikcursus volgt, dan wil je natuurlijk verzekerd zijn van de beste zorg en dekking van de gemaakte kosten. Medische kosten kunnen in het buitenland erg hoog oplopen. En misschien moet je wel met een helikopter vervoerd worden, dan wil je dat liever niet zelf hoeven betalen.

Ben je van plan een brommer of scooter te gaan huren dan is het ook aan te raden een ongevallenverzekering af te sluiten, een reisverzekering dekt namelijk niet de kosten bij een ongeval als er blijvende invaliditeit of zelfs overlijden plaatsvindt. Let wel, draag altijd je helm, anders keren de meeste ongevallenverzekeringen niet uit! Voor opgelopen schade aan de brommer zelf kan je meestal een aanvullende verzekering afsluiten bij het verhuurbedrijf. Dit is ook zeker aan te raden, want de reisverzekering dekt deze schade niet.

Ook kan het voorkomen dat je tijdens je vakantie eerder moet of wilt terugkeren, wegens bijvoorbeeld ziekte van jezelf of van een familielid thuis. Ben je bereid deze kosten zelf te betalen of verzeker je het liever mee?

Een reisverzekering afsluiten kan tegenwoordig met één telefoontje of online, vaak tot op de dag van vertrek. Dus geen paniek als je het bent vergeten. Neem (een kopie van) je polis mee op vakantie, of in ieder geval het telefoonnummer van de verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben een speciale alarmcentrale. Houdt dit nummer altijd bij de hand. Als er dan wat gebeurt, word je telefonisch in het Nederlands bijgestaan.