Chersonissos

Algemene Informatie over Chersonissos

Algemene informatie

Chersonissos is een van de populairste en drukste toeristische bestemmingen op het eiland Kreta aan de Middellandse Zee. In slechts 3,5 uur vliegen ben je al op de luchthaven van het eiland, waarvan het nog een half uurtje rijden is naar Chersonissos. De badplaats Chersonissos heet eigenlijk Liménas Chersonísou, wat zoveel betekent als de haven van Chersonissos. Het eigenlijke oude dorp Chersonissos ligt een stukje landinwaarts. Chersonissos ligt ongeveer 25 km ten oosten van Heraklion, waar zich de internationale luchthaven bevindt. De plaatsjes Malia en Stalida grenzen inmiddels bijna aan Chersonissos door steeds verdere uitbreiding van de badplaats. Het ooit romantische en rustige vissersdorpje is uitgegroeid tot een centrum vol hotels, appartementen, clubs, bars, restaurants, winkeltjes met vermaak voor jong en oud.

Het heerlijke klimaat, zon, zee en strand in combinatie met het vele vermaak maken het vooral voor jongeren tot de ideale bestemming. De stranden, die tot een van de beste van Kreta behoren, liggen in een lange smalle reep langs de kust en kunnen in de zomer erg druk zijn door alle zonaanbidders. Er zijn volop mogelijkheden tot watersport, er worden o.a. waterscooters en surfplanken verhuurd en voor de liefhebbers van de onderwaterwereld zijn er genoeg duikscholen. Ook bungee-jumpen of parasailen behoort tot de mogelijkheden. Houdt bij het zwemmen wel rekening met de aanwezigheid van de rotsen en zee-egels.

Buiten uitgaan biedt Chersonissos nog veel meer aan de vakantiegangers. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes het binnenland in, bijvoorbeeld naar het oude dorpje Chersonissos, waar in alle rust op het pleintje genoten kan worden van traditionele Griekse spijzen tegen aantrekkelijke prijzen. Een populaire excursie voor de meer sportieve toerist is de wandeltocht door de Samariakloof. Voor cultuurliefhebbers zijn er twee basilieken, Basilika Agios Nikolaos en Basilika Kastriou, en een volkenkundig museum, het Lychnostatis in Chersonissos. Of er kan een excursie gemaakt worden naar de Knossos, waar de overblijfselen te vinden zijn van de eerste bewoners van Kreta uit omstreeks 6500 voor Chr.. Chersonissos is kleine genoeg om alles te voet te doen maar naar wens kan er een scooter of auto gehuurd worden om ook de rest van het eiland te verkennen. Met bootexcursies kunnen tevens de omliggende eilandjes bezocht worden.

Eten is in Griekenland een ervaring op zich. De uitgebreide keuken heeft voor ieder wat wils. Het is gebruikelijk dat men in Griekenland pas laat en uitgebreid gaat eten. Kenmerkend zijn de ‘taverna’s’, kleine restaurantjes met eenvoudige inrichting, waar je ook uitstekend kan eten tegen goede prijzen. De Griekse keuken is typisch mediterraans, met veel gebruik van olijfolie. Vaak wordt er voor of na de maaltijd een gratis drankje aangeboden, ouzo, een sterke anijsdrank. Is het maken van een keuze uit de menukaart moeilijk, dan mag je vaak een kijkje komen nemen in de keuken en zelfs even proeven. Wil je echter toch liever gewoon fastfood of een Hollandse frietje, dan zal je ook hierin ruim voorzien worden in Chersonissos.

Als de avond valt wordt pas echt duidelijk waarom Chersonissos tot de populairste feestbestemming van Europa hoort. Nadat men gegeten heeft in een van de vele eetgelegenheden, gaan de clubs en discotheken open en kan men dansen en feesten tot diep in de kleine uurtjes.